Kako pravilno napisati poruku

Prva stanica kad se registrirate. Obavezna za pročitati, jednostavna, shvatite ih najozbiljnije, za vaš i naš ugodan boravak na forumu.
Zaključano
Poruka
Autor/ica
Avatar
Rider
Administrator/ica
Postovi: 268
Pridružen/a: 14. 09. 2009. (02:52)
Lokacija: Dubrovnik

Kako pravilno napisati poruku

#1 Post Postao/la Rider »

Cijeli je forum podijeljen na nekoliko kategorija unutar kojih se nalaze razni podforumi. Kako bismo zadržali nekakav red i olakšali korištenje foruma, molimo da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila.

1. Otvorite raspravu na pravom podforumu.
Razmislite o čemu se radi u temi koju želite otvoriti, pogledajte listu podforuma i odlučite kojem je podforumu tema najprimjerenija. Moderatori foruma će teme za koje smatra da su otvorene na krivom podforumu premjestiti na primjereniji podforum.

2. Pazite da naslov rasprave objašnjava sadržaj rasprave.
Naslovi rasprava su jako bitni jer daju forumašima informaciju o sadržaju rasprave. Naslovi poput "Hitno!!", "Pomoć", "Imam pitanje" i slični nisu dobri jer su preopćeniti i molimo Vas da ih izbjegavate. Pokušajte dati svojoj raspravi naslov koji će jasno označiti sadržaj rasprave - time privlačite više potencijalno dobrih i kvalitetnih odgovora. Administratori i moderatori foruma imaju pravo promijeniti naslov svake rasprave, no to ne čine ukoliko je on dobro postavljen. Odaberite Vi kako će se Vaša rasprava zvati, nemojte da to za Vas radi moderator.

3. Pazite da poruke koje pišete imaju veze s raspravom.
Potrudite se da Vaš post ima veze s temom u kojoj ga ostavljate, a chat i offtopic ignorirajte.

Osim ovoga, postoji još nekoliko sitnica koje je dobro imati na umu:

- Vi vjerojatno niste prvi s nekim problemom ili pitanjem. Kako forum ne bi bio pun dupliranih tema, molimo Vas da koristite tražilicu prije otvaranja neke teme.

- Ako ste pronašli staru temu, prije nego što odgovorite na nju razmislite je li Vaš post vrijedan toga. Dizanje starih tema samo zbog kojeg smajlića ili bezveznog komentara je poprilično nepopularno kod moderatora. Ako pak, imate pravi post koji je vezan uz temu, više ste nego dobrodošli ostaviti ga.

- Na internetu se pisanje nekog teksta u potpunosti VELIKIM SLOVIMA izjednačava s vikanjem. Nemojte vikati. Isključite Caps lock.

- Citiranje postova je dobro jer pomaže forumašima pratiti raspravu i jasno se vidi na čiji post odgovarate, no ukoliko je poruka koju citirate dugačka - skratite ju i izbrišite dio. Iritantno je scrollati preko velikog komada teksta koji ste već pročitali.

- Ako stavljate slike na forum, imajte milosti i nemojte stavljati slike šire ili više od 640x480 px. Osim sto produžavaju vrijeme učitavanja stranice i često iskrive dizajn (možda nemaju svi monitor širok kao Vi), one troše i novce jer nabijaju promet. Smanjite slike prije stavljanja na forum.

- Ispeci pa reci. Forum je javan i na forumu poruke mogu čitati i pisati i neregistrirani korisnici. Imajte to na umu kad poželite opisati kako ste jučer prevarili ženu, jer jednom kad vidite da Vam žena pretražuje forum, bit će kasno, a moderatori ne vole brisati teme zbog ovakvih razloga.

- Iako Vam se to možda nekada ne čini istinito, moderatori vrlo rijetko imaju nekoga "na piku", a teorije zavjere molim da odmah zaboravite. Moderator Vas ne mrzi i nije rekao XY da Vas bana bez razloga.

- Ako imate primjedbu, komentar ili pitanje vezano uz rad moderatora, pošaljite mu/joj privatnu poruku - to je najbrži način da riješite nesuglasice ili nedoumice. Naravno, postoji i podforum na kojem možete ostaviti svoje komentare.
Nikad ne prilazite jarcu sprijeda, konju odzada, ni budali s bilo koje strane.
Zaključano