VIDEO Zar je tako teško voljeti Omblu?

Gradovi, mjesta, sela...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
Avatar
007
Postovi: 36
Pridružen/a: 20. 12. 2009. (00:10)

VIDEO Zar je tako teško voljeti Omblu?

#1 Post Postao/la 007 »

Koltrina >plaz>

U jeku silnih kontroverzi oko gradnje hidroelektrane Ombla i najnovijih izjava ministra gospodarstva Radimira Čačića kako se gradnja nastavlja unatoč silnim protivljenjima struke i javnosti, kao i činjenici da su od četiri nezavisna izvješća Ministarstva zaštite okoliša čak tri negativna o utjecaju projekta za okoliš, lokalni aktivisti za zaštitu Omble snimili su dojmljiv dokumentarac o tome koliko Ombla znači za taj kraj.

Za video su zaslužni dr. Ivo Lučić, Jadranka Šimunović, Tomo Marić, Marin Pavlović, Pepo Piteša, Eko-Omblići/Zeleno Sunce, montažu potpisuje Janet Alilović, a glazbu C. DelJunco. Video možete pogledati u prilogu. dv

[youtube][/youtube]
Avatar
Rider
Administrator/ica
Postovi: 268
Pridružen/a: 14. 09. 2009. (02:52)
Lokacija: Dubrovnik

Re: VIDEO Zar je tako teško voljeti Omblu?

#2 Post Postao/la Rider »

Mazija: "U gradnju Omble ne treba ići"


Istina je, ja sam jedan od tri eksperta koji su u revizijama rekli svoje stručno ne hidroelektrani Ombla. Napravio sam je besplatno, kao i sve ostale poslove koje sam napravio za državu, i tu ništa ne smrdi - odgovorio je Goran Mazija

za Jutarnji list izjavu ministra Radimira Čačića kako "postoji zelena studija za Omblu koja je izrađena besplatno i tu nešto smrdi".

Goran Mazija jedan je od osnivača Savjeta SDP-a za zaštitu okoliša i suprug Heidi Mazije, tajnice iz Hrvatskih željeznica za koju je intervenirala i zbog koje je ostavku podnijela Mirela Holy.
Radimir Čačić već je nekoliko puta posljednjih dana poručio kako će se Ombla graditi i kako to nitko ne može zaustaviti. I jutros je na energetskoj konferenciji Čačić poručio kako projekt HE Ombla ide dalje.

- U mandatu Mirele Holy u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode napravio sam šest revizija, jedna od njih je za Omblu, te sam dao mišljenja na dva zakonska prijedloga koja su otišla u proceduru u prvo čitanje. Za ništa od toga nisam naplatio niti kunu. Ne želim novac za takve analize jer neću da ispadne da zbog novca mijenjam mišljenje - pojasnio je Mazija.

Nastavlja kako je njegov posao oko Omble bio iščitati dokumentaciju, i uz podršku stručne literature, izložiti stav o utjecaju na okoliš.

- Govori se o četiri revizije, od koje su tri bile protiv gradnje, a jedna uvjetno za, ali nitko ne govori da se te studije ne bave istim područjima. Znači, od četiri područja koja su se ocjenjivala, može se reći da je u tri struka izrekla negativno mišljenje. Tko su preostala trojica, ne znam. Nisam pitao jer sam smatrao da to ne bi bilo pristojno - kaže Mazija i pojašnjava:

- Moje je područje bilo hidrogeologija i činjenica je da je moj zaključak bio da se u gradnju ne treba ići. Ni sa kime se nisam savjetovao oko stručnog stava.-rekao je uz ostalo za Jutarnji.
Nikad ne prilazite jarcu sprijeda, konju odzada, ni budali s bilo koje strane.
Odgovori