Ničeg previše

Niste jedini ako imate zdravstvenih tegoba, lakše je ako to podijelite s drugima koji imaju iste ili slične probleme..
Odgovori
Poruka
Autor/ica
Avatar
koltrina
Postovi: 366
Pridružen/a: 23. 09. 2009. (04:17)

Ničeg previše

#1 Post Postao/la koltrina »

"Ničeg previše"!-

je natpis na izgradjenom hramu i svetištu mitološkog boga Apolona, koji je izmedju ostalog bio i prvi bog ljekarskih vještina, u antičko doba, u Delfima.
Nažalost današnji čovjek kao da ni malo ne drži do umjerenosti. Naprotiv sklon je upravo pretjerivanju u svemu, od neprirodne i prekomjerne ishrane, fizičke neaktivnosti i sjedećeg i ležećeg načina življenja, prekomjerne upotrebe alkohola, pušenja, tabletomanije i narkomanije, kao tv. i kompjutormanije. Zbog tog sve što je suvišno protivno je prirodi. Znači tko želi da stekne dobru fizičku snagu, uravnoteženu nervnu aktivnost, dug život i solidno zdravlje, mora da poštuje i suradjuje sa prirodom, a ne da joj prkosi ili bude protiv nje.
Zdravlje se ne može kupiti, niti pokloniti. Ono se mora zaraditi. "Melem je u nama samima" - napisao je Šekspir.
Isto tako bolest je znak (opasnosati) da smo skrenuli sa glavnog puta što ga je odredila priroda, što bi trebalo da bude prvo upozorenje na čovjekovu samozaštitu, te ponovno uspostavljanje neophodne prirodne ravnoteže. Koliko je svjesno ili nesvjesno narušeno zdravlje, zavisi od svakog pojedinca kakav mu je način življenja, kvaliteti hrane, načinu življenja, te poštivanju nekih životnih normi ( fizičkog rada i odmora) uglavnom skraćeno koliko se brine o sebi.Ljudi dok su zdravi ili se barem tako osjećaju bezobzirno eksplotirajui truju sami sebe, svoje organe svoje mogućnosti ne računajući pritom na posljedice. Mnogi se dansa brižljivije odnose prema svom automobilu, mobitelu ili slično nego prema vlastitom organizmu.
Jedna od najvećih dragocjenosti u životu koju od mladosti trebamo znati je ; da smo sami najviše odgovorni za svoje zdravlje. Pa umjereno i :sex:

<b9 <a7
Odgovori