Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji...

Sve o Domovinskom ratu, knjige, foto, video.To je naša obveza prema onima kojih više nema i prema onima koji su ostali živi te pouka za one koji će tek doći...
Odgovori
Poruka
Autor/ica
nikša19
Postovi: 1
Pridružen/a: 29. 08. 2010. (01:45)

Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji...

#1 Post Postao/la nikša19 »

Kao prvo pozdravljam sve branitelje posebno one iz 1991. godine i članove PUBPUD91., pohvaljujem članove inicijativnog odbora PUBPUD91. koji su pokrenuli osnivanje Udruge „Konačno je bilo vrijeme da vi policajci osnujete svoju udrugu. Bili ste prvi koji ste imali oružje i koji ste branili…“ kao što je rekla bivša županica gospođa Mira Buconić na osnivačkoj skupštini…

Ovim dole nebi nikom umanjivao zasluge u obrani Grada, ali bih samo želio nekako dokazati da su tu sudjelovali i pripadnici PU Dubrovnik.

Pohvaljujem izradu web stranice u kojoj smo obavješteni o radu Udruge, a isto tako pohvaljujem i prikupljanje arhivske građe.

Žao mi je što ja kao član Udruge malo posvećujem vremena za Udrugu ali morate shvatiti da kao djelatnik u ugostiteljstvu imam malo slobodnog vremena za aktivnosti u udruzi..

Povod mom registriranju na forum su članci u novini „Glas Grada“ od strane gospodina Miša Đuraša. Jadna je ta znanost koju dotični zagovara…

Ukratko ću se osvrnuti na njegovo zadnje pisanje od 27. 08. 2010.g..

g. Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji..:
- najveći neprijatelji povijesti jesu mitovi i legende, nastale prepričavanjem događaja sa koljena na koljeno…

moja malenkost:
Od početka rata 01. 10. 1991. godine nije prošlo stotinjak godina već devetneast godina i većina sudionika Domovinskog rata su živi, svak zna gdje je bio, i netreba se prepričavat što je netko drugi doživio već je dovoljno da svatko ispriča svoje događaje sa početka rata na dubrovačkom području.
S tim u vezi predsjedniče Vulić započmite prikupljati detaljne ratne puteve od svih članova Udruge, kao što su to napisali Đoko, Braco, Roško, Vito, Mileta, započmite praviti popis gdje je tko bio u kojim postrojbama, tko je što proživio i sl.. Ja mislim da još ima „rasporeda radova“ iz 1991-2. godine iako je prošlo već dosta vremena…
Neka samo gospodin M. Đuraš pregleda arhivsku građu na ovoj web stranici (nema tu priče sa koljena na koljeno) prelista malo ratni Dubrovački list pa će vidjeti što su Šćap i Đole proživjeli, koliko ima žrtava po postrojbama tijekom desetog mjeseca 1991. godine (sigurno je onoliko policajaca poginulo i ranjeno na raskršćima u Gradu dok su regulirali promet), tko je podnio najveći teret u prvim listopadskim danima (napominjem iako u tom članku ne piše da smo i dalje ostali dežurati na položajima Orkanski visovi, magistrala, Luka Gruž, Solitudo..).
Gospodine Đuraš, govorite o otvaranju Muzeja policije, pa onda bi Vaš muzej ostao bez svih eksponata to ste i sami rekli u prošlom Glasu grada… ha,ha,ha zaista smješno.
Žao mi je što se nisam slikavo i snimao dok sam kao pričuvni policajac bio po Konavlima, Župi, ispod magistrale, na Orsanu da to pokažem gospodinu Đurašu, ali sam imao prešnijeg posla, spašavati svoju hm….
E… dali navedeni gospodin zna tko je bila prva žena koja je pregovarala s predstavnicima „one druge strane“, dali zna (zna a prešućuje) tko je imao na zaduženju i čiji pripadnici su vozili oklopno policijsko vozilo „Majsan“? Dali zna da su policijske postrojbe bile na prvim položajima još u devetom mjesecu 1991. godine Prapratno, Dubravka, Brgat, Aerodrom… ?
Možda nezna, jer on sam ima svoju neku istinu i svoj pogled na Domovinski rat, a moguće da je u to vrijeme negdje razvlačio žicu. Nije grijeh neznati već ne pitati..

g. Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji..
govori o ulaznici broj 7687 koju je kupio A. Vulić, te da je ulaz besplatan za sve hrvatske branitelje, a u prijašnjim novinama spominje broj posjetitelja (čini mi se) od 40000.

moja malenkost:
Kako ste došli do brojke od 40000? Zašto nije brojka od 41000. Ja sam bio nekoliko puta u Muzeju sa ženom i djecom, a nitko nije zapisivao moj dolazak. To je brojka odoka, kako kažu moji Konavljani..

G. Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji..
… Tako vam se ne sviđaju izvorne snimke crnogorske i srpske TV…. i zamjeniti ih našim filmovima ukoliko ste braneći konavle „stgli „ snimiti njihov ulazak u Grudu…

moja malenkost:
E pa dragi g. Đuraš da ste malo potražili i pitali onda bi i dobili izvorne snimke iz 10, 11 i 12 mjeseca 1991., ali na vašu žalost tu policijske snage igraju glavnu ulogu. Tu nema prepričavanja sa koljena na koljeno već su to autentične snimke koje su bile ovdje na forumu (netko ih je skinuo ali sam ja preduhitrio pa sam snimio za svoju kolekciju) gdje se vide vojne akcije, ranjavanje policajaca, akcije odreda naoružanih brodova i sl...

Stvarno ste smješni g. Đuraš, uporno ponavljate da su policijski službenici obavljali svoje redovne poslove, a ja pitam gdje su i kako poginula 43 pripadnika PU Dubrovnik, zašto nema izvornog obilježja na policijskom oklopnom vozilu „Majsan“ (pogledajte slike ovdje na forumu) i recite javno pripadnici kojih postrojbi su ga vozili. Zašto nema i amblema (grba) SJP i MUP-a RH u Memorijalnoj sobi u Sponzi iako se zna koliko je policajaca poginulo braneći Dubrovnik i Republiku Hrvatsku?

U prošlom Glasu grada (čini mi se da) se "šprdate" sa A. Vulićem, naglašavate da ste profesor, muzeolog, ravnatelj, kustos..., a pitam Vas ja zašto su policijske snage (20-30 policajaca) upućeni s Korčule u Dubrovnik, da reguliraju promet, pišu kazne četnicima jer ulaze tenkovima u Grad?? Upućeni su odmah u Konavle, onako u policijskim uniformama... Nekoliko tih jadnika je poginulo, zarobljeno...

Također da ne zaboravim Vi kao muzeolog trebali bi znati da muzej otvarate i priređujete za "obične" građane, a ne za kustose, muzeologe i sl., koji samo hoće znati što se i kako dogodilo u listopadu 1991. godine i tko je pretrpio najveće gubike, a posjećujući Muzej na Srđu neće doći do pravih podataka i mislit će da su u to vrijeme policajci regulirali promet na Pilama...

Sada se s pravom pitam kada Vi, kao muzeolog, kustos i neznam već što, iskrivljujete povjest, (čini mi se) omalovažavate i negirate značajan udio policajaca u obrani Dubrovnika (iako je od završetka rata prošlo tek petnestak godina) kako su nam tek lagali oni od 1945 do 1990???

Ma neću dalje, ima toga još ali…

ja sam samo jedan od policijskih branitelja Dubrovnika, i više se neću javljat pa što god Vi napisali. :b2::c2:

PS. Ako ste zainteresirani mogu Vam poslati ambleme SJP i MUP-a RH (vjerojatno ih nitko nema po Dubrovniku), te DVD s policajcima u glavnim ulogama 1991. godine..
barba brgat
Postovi: 1
Pridružen/a: 31. 10. 2010. (01:10)

Re: Mišo Đuraš, Muzej Domovinskog rata, dubrovački muzeji...

#2 Post Postao/la barba brgat »

E moj nikša19 Đuraš bi možda i radio taj muzej kako treba da mu je kompanjon netko drugi a ne "maršal" U takozvanom filmu o Brgatu nigdje nema Ivuše s pelina točnije ispod minčete. A taj naš Ivuša je jedini teško ranjen na Brgatu (ostao bez oka ,ruke i svašta)
Sijeća li se ko od spomenutih u tom " filmu " našeg Ivuše . I kako to da su oni koji su sudjelovali u obrani Brgata mogli zaboravit na ovog čovjeka ? i ne napomenut "maršalu"
kad već s njima kontaktira i snima bedastoće u službi vlastite nezasitne taštine , da pripazi
koga sve navodi te da ne izostavi ljude koji ne da su bili tih groznih dana na Brgatu nego su upravo bili oko "maršala" ma ih se on ne sijeća .
Odgovori