"Bitka za Dubrovnik"

Bitka za Dubrovnik radni je naziv dokumentarnog filma koji upravo nastaje na lokacijama na Srđu,

Sustjepanu, Belvederu i drugim dubrovačkim lokacijama, a snimat će se i u Imotskom, Splitu, Zadru, Zagrebu.

Više od stotinu sudionika Domovinskog rata i svjedoka vremena, prisjetit će se dramatičnih trenutaka kada je sudbina Grada i njegovih žitelja napadnutog neprijateljskim snagama s kopna, mora i iz zraka, bila na kocki.

Dvadeset godina kasnije 32-godišnji redatelj Dominik Susmel, koji je u to je vrijeme bio tek dijete, kao i hrvatska snimateljska uzdanica Vedran Rapo, te njihova 15-člana ekipa u Dubrovniku su na filmskoj vrpci zabilježili svjedočenja ljudi koji iz prve ruke govore o događanjima 1991. i 1992. godine.

Među njima je general Nojko Marinović, ratni zapovjednik Dubrovnika i još niz istaknutih sudionika, heroja Domovinskog rata.

- Nakon serijala Bitka za Vukovar, koji je s uspjehom prikazan na HTV-u, nastavljamo s obrađivanjem ključnih tema Domovinskog rata a na redu je Bitka za Dubrovnik. Preostaje nam još oko dva mjeseca snimanja, a nadamo se da će se dokumentarna serija na HTV-u moći vidjeti u narednoj sezoni - kazao nam je Dominik Susmel koji je upravo priveo kraju prvi dio dubrovačke priče.

Uskoro, kako kaže, ponovno dolaze, i to s helikopterima, kako bi iz zraka snimili najvažnije lokacije te slikom što više pokazali budućim gledateljima.

- Sada selimo u Imotski gdje ćemo također zabilježiti sjećanja sudionika Bitke za Dubrovnik, a u planu je da dokumentarac u konačnici ima osam do deset epizoda u trajanju od 45 minuta - navodi Susmel.

Njemu je, kako kaže, ovaj posao dvostruki izazov - u profesionalnom smislu i u onome da se vjerno prenese što se, kako i gdje događalo prije dva desetljeća na hrvatskom jugu.

A upravo ovaj drugi razlog, dodaje naš sugovornik, naveo je grupu sudionika Domovinskog rata da osnuju producentsku kuću Onero film u čijoj se produkciji rekonstruira i ovaj slavni dio dubrovačke povijesti.

Olivija Gustin Čuljak / Slobodna Dalmacija

 

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.