Plava boja

Ratni zapovjednici odali počast suborcima...

Ratni zapovjednici obrane Dubrovnika prisjetili su se danas svojih poginulih suboraca

i zapovjednika obrane Dubrovnika generala Nojka Marinovića, koji nas je napustio ove godine. Polaganjem vijenaca kod spomen križa na Boninovu odali su im počast na 30. obljetnicu najtežeg napada na Grad i Dan dubrovačkih branitelja.
-Ovo je dan ponosa – poručio je ratni zapovjednik Eduard Čengija koji je istaknuo kako je Dubrovnik prvi u Hrvatskoj 1994. godine na Gradskom vijeću donio odluku da se 6. prosinca proglasi kao Dan branitelja.
-Ne samo zbog 6. prosinca, zbog Srđa, nego zbog svega onoga što se dogodilo od 1. listopada do 6. prosinca. 6. prosinca označio je prekretnicu u ratu na dubrovačkom području – rekao je Čengija na Boninovu dodavši kako je napad na Srđ bio zadnji trzaj neprijateljske vojske da dođe iznad Grada.
-Grad Dubrovnik nikad ne bi pao – poručio je Čengija, ogorčen na izjavu bivšeg dubrovačkog gradonačelnika Petra Poljanića u filmu ‘Bitka za Dubrovnik’, koji je rekao da su četnici htjeli ući u grad, da bi ušli.
– To je pljuska svim poginulim i svim živim braniteljima. To nije istina i to se nikad ne bi dogodilo. Zna se što znači tisuću branitelja s oružjem u samome gradu, to je prosto nemoguće – rekao je Čengija.
Smatra također kako bi se više trebalo pričati o Domovinskom ratu, pogotovo u školama, a posebno na današnji dan.
Na pitanje novinara o obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja, Čengija je rekao kako je mišljenja da bi u centru obilježavanja trebali biti više branitelji te da bi napokon i Dubrovnik kao grad kulture trebao napraviti film o napadu na Dubrovnik i o njegovoj obrani.
-Ne možemo zaboraviti da su grad obranili Dubrovčani, jer je 90 posto postrojbi bilo iz Dubrovnika, a 150 ljudi je došlo sa strane – rekao je te dodao kako su grad obranili Dubrovčani, a oslobodila ga je cijela Hrvatska. Također smatra kako je vrijeme da i ratne zapovjednike netko nešto upita. Pa makar da ih se na Dan branitelja pozove u ured gradonačelnika da se vidi tko su.
Prema riječima Vicka Mihaljevića, načelnika Saniteta Zapovjedništva obrane Dubrovnika, zapovjedništvo obrane Dubrovnika i ratni zapovjednici odali su počast hrabrim poginulim braniteljima te rgeneralu Nojku Marinoviću.
-General Marinović došao je u pravo vrijeme, stavio se na čelo nas te nam je unio samopouzdanje, dao dodatnu energiju u znanje da uspijemo sačuvati i obraniti naš grad – rekao je Mihaljević.

DU LIST

 

 

Novosti

Naša adresa

Adresa

Kada je trebalo....

Stonska policijska postrojba

Preporučamo

Vrijeme u Dubrovniku

Facebook

PU Dubrovnik - Oluja