Plava boja

Otkrivanje spomenika poginulim braniteljima...

Dana 06. prosinca 2009. godine, na Dan dubrovačkih branitelja, ispred zgrade PU dubrovačko-neretvanske

održana je svečanost otkrivanja spomen obilježja poginulim braniteljima, pripadnicima PU dubrovačko-neretvanske.

Kip prikazuje Sv. Mihovila, kao ratnika u oklopu, s mačem i štitom u rukama, a inicijator postavljanja spomenika i organizator svečanosti bila je Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. uz podršku i priloge mnogih dobrih ljudi iz cijele dubrovačko-neretvanske županije, ali i drugih dijelova naše zemlje te inozemstva.

Na svečanosti su se okupili brojni gosti, ministar MUP-a RH gospodin Tomislav Karamarko, župan dubrovačko-neretvanski gospodin Nikola Dobroslavić, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mnoštvo roditelja, rodbine i suboraca poginulih branitelja.

Na početku svečanosti klapa Subrenum je otpjevala himnu Republike Hrvatske, a zatim je minutom šutnje odana počast poginulim braniteljima.

Na svetost njihove žrtve zauvijek će podsjećati zaštitnik, arhanđeo sv. Mihovil, osvjedočeni borac na strani Dobra. Oni su se nesebično žrtvovali, dužni smo ih ispravno upisati u povijest, istaknuo je Zlatko Bender u sjećanju na četrdeset i trojicu poginulih branitelja PU dubrovačko-neretvanske. Oni su otišli da bismo mi danas živjeli! – poručeno je ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske gdje je otkriven spomenik poginulim redarstvenicima.

Hrvatski redarstvenici bili su prvi, izvor iz kojeg je nastala hrvatska država, sveta je obaveza čuvati uspomenu na njih, rekao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Na njihovu je žrtvu, kao i žrtve iz drugih mjesta gdje je bilo najteže i gdje se Domovina branila, podsjetio je i ministar Tomislav Karamarko. Ujedno je i poručio kako će se zato i ta država, za koju su se oni borili i živote položili, beskompromisno obračunati sa svima koji stanu na put poštenju i svemu onome za što su se oni borili i svoje živote položili. Hrvatska mora biti zemlja poštenih i časnih ljudi, naglasio je između ostaloga Tomislav Karamarko. Dodao je kako je briga za njih i o njima stoga naša trajna zadaća, jer bez njihove žrtve ne bi bilo ni naše Domovine. „Bili su prvi stup obrane i temelj mlade države“, rekao je za hrvatske redarstvenike.

Zatim su skulpturu akademskog umjetnika Aleksandra Zvjagina otkrili ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamako i predsjednik Izvršnog odbora Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik '91. Zlatko Bender.

Spomenik je blagoslovio i riječi molitve uputio biskupov tajnik don Marin Lučić, a na kraju svečanosti su položeni vijenci i upaljene svijeće ispred spomenika.

Nakon programa priređen je prigodni domjenak u hotelu Lero...

 

Novosti

Naša adresa

Adresa

Kada je trebalo....

Stonska policijska postrojba

Preporučamo

Vrijeme u Dubrovniku

Danas
17°C
Tlak zraka: 1026 hPa
Vlaga: 0 mm
Smjer vjetra: NNW
Brzina Vjetra: 7 km/h

Facebook

PU Dubrovnik - Oluja