Hrvatski branitelj Dom. rata

Odgovori
Poruka
Autor/ica
Avatar
koltrina
Postovi: 366
Pridružen/a: 23. 09. 2009. (04:17)

Hrvatski branitelj Dom. rata

#1 Post Postao/la koltrina »

Hrvatski braniteljiz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga RH-a (ZNG,HV-e,Ministrarstva obrane,Policije,Ministarstva unutarnjih poslova,Hrvatskih obranbenih snaga(HOS) te pripadniknaoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24.prosinca 1991.god.), organizirano sudjelovaou obrani neovisnosti,teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata.

Pod sudjelovanjem u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta RH-e, odnosnovrijeme neposredne ugroženosti suvereniteta RH-e, podrazumjeva se oružani otpor agresoru i djelovanje u izravnoj svezi s tim otporom (odlazak u postrojbu, na borbeni položaj i povratak te obuka i priprema za odlazak na bojište) u vremenu od 5. kolovoza 1990. do 30.lipnja 1996.

Dragovoljac iz Domovinskog rata je hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 100 dana u razdoblju od 05.kolovoza 1990. do 15.sječnja 1992 god.

Dragovoljac iz Domovinskog rata je i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji je sudjelovao u obrani njezina suvereniteta najmanje 30 dana u razdoblju od 05. kolovoza do 15. sječnja 1992 ukoliko:
-nije imao obavezu sudjelovanja u pričuvnom sastavu ili
-nije regulirao obavezu služenja vojnog roka.

Status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata dokazuje se potvrdom Ministarstva obrane, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. :win: :b9: :a7:
Avatar
koltrina
Postovi: 366
Pridružen/a: 23. 09. 2009. (04:17)

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#2 Post Postao/la koltrina »

Sve ovo moglo je ići pod PRAVO ili pak nešto drugo. Medjutim ovo sam namjerno otvorio kao novu temu jer se nameće pitanje tko je branitelj Domovinskog rata.
Poznato je da ima medju nama braniteljima učesnika Domovinskog rata koji su bili u nekoliko postrojba,( postavlja se pitanje poradi čega?) Uredu je ukoliko je to bilo iz opravdanih razloga (preustroj i sl) ali ima nas koji smo lutali od jedinica do jedinica od postrojbi do postrojbi pa se opravdano postavlja pitanje gdje su se ti i takvi pojedinci nalazili u medjuvremenu to jest medju prostoru.
Ponukan komentarima na tekst u Slobodnoj Dalmaciji od o5.prosinca 2009 god. na članak "Zapovjednici obrane Dubrovnika traže popis branitelja 1991. kako bi im dodjelili medalje". Ima opravdanih reagiranja na narečeni članak, ali isto tako besmislica od strane onih kojima je u stvari sve ovo sklupa besmisleno. Posebno bi se osvrnuo na branitelje iz Omiša koji sigurno u ovakvim prilikama neće niti bi smjeli biti zaboravljeni,- a iz razloga jer ima časnih ljudi svjedoka i sudionika ovog rata.
Molio bi samo ozbiljne komentare na ovu temu jer se i naš forum spominje u gore spomenutim komentarima, unaprijed se zahvaljujem na ozbiljnosti.
Nadam se da će ova tema biti interesantna i našoj Udruzi te da će zauzeti mjesto u idućim raspravama na sastancima Izvršnog odbora. :b9: :a7:
Zadnja izmjena: koltrina, dana/u 11. 12. 2009. (01:15), ukupno mijenjano 1 put.
Avatar
etna
Postovi: 100
Pridružen/a: 22. 11. 2009. (06:13)
Lokacija: pod zemljom

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#3 Post Postao/la etna »

Da te nema trebalo bi te izmislit, zbilja si zakon. Samo naprijed da se još netko pridruži, nisam ti ja baš za pisanja. :place:
Avatar
koltrina
Postovi: 366
Pridružen/a: 23. 09. 2009. (04:17)

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#4 Post Postao/la koltrina »

Kad nisi za pisanje onda mi se skini, više mi te dosta i nemoj me više hvaliti niti spominjati dosta mi je tvoje hvale, mora biti da si neki ulig...ca. Prekini više na ovaj način sa menom komentirati osim ako imaš primjedbe na moje pisanje ili primjedbe na teme. Nikome ne smetam da piše niti me to ljuti ali me smeta previše lovorike. Hajde da znaš o komu je riječ nebi ništa rekao pa da mi se osobno obratiš ali ovo je ljigavo, fuj. :nos: tvoj znak :a3: :a4: moj znak i potpis :b9: :a7:
Avatar
etna
Postovi: 100
Pridružen/a: 22. 11. 2009. (06:13)
Lokacija: pod zemljom

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#5 Post Postao/la etna »

Ma ne ljuti se !!! :a4:
Avatar
etna
Postovi: 100
Pridružen/a: 22. 11. 2009. (06:13)
Lokacija: pod zemljom

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#6 Post Postao/la etna »

Ova tema je po meni zavrijedila da se dostavi sadašnjoj premijerki, nebili se napokon smekšala i dozvolila objavljivanje spiska branitelja u kojemu je najvećim djelom i učestvovala. Mišljenja sam da je jedan od onih koja jre i stavila na taj popis "Državna tajna" ili "Vojna tajna" moguće nešto treće, ali uglavnom nakon toliko godina i nakon famoznih braniteljskih iskaznica spisak je još uvjek tajna. Nemožete ga otkriti ni po broju iskaznice jer su prvi brojevi datum rodjenja. O svemu su mislili.
Uglavnom to je zbog onih mirovinskih časnika koji su sjedili u foteljama gledajući ratna izvješća, te su po sjećanju i dobivali činove = tko je zapamtio više prikazanog = viša promaknuća i odlikovanja. :plaz: :a4:
Avatar
etna
Postovi: 100
Pridružen/a: 22. 11. 2009. (06:13)
Lokacija: pod zemljom

Re: Hrvatski branitelj Dom. rata

#7 Post Postao/la etna »

Dragi mojievo došlo vrijeme da se javim. Povod! Pisanja pojedinaca po nekim portalima u svezi izaslanstva ove Udruge koje je položilo cvijeće i poklonilo se prvoj žrtvi iz Domovinskog rata. Tko je hrvatski branitelj i tko je član ove Udruge propisano je Zakonom o Hrvatskim braniteljima i Statutom ove Udruge, a napisala je i Koltrina potanko iz Zakona u predhodnim postovima sve o tome,. Dušebrižnici i oni koji mislu da su oni oslobodili Hrvatsku, pa prepoznavaju one koji jesu i one koji nisu učesnici Domovinskog rata, pozivajući se na popis branitelja koji MI sa pravom očekujem da se objavi a koliko mi je poznato i kompletno ovo izaslanstvo sa vozačem koji je ujedno član Udruge. Svatko pseto po selu laje ali ne radi sela već poradi sebe. (Ovim mislim da sam rekao sve o onima koji nepoznaju ove ljude,a donose svoj sud ne poradi toga što znaju već iz objede i osobnje ljubomore i nemoći sebe ne prikazujući imenom i prezimenom, a kamoli slikom, što su dotični učinili bez srama i stida, nasuprot svjetla obraza).
Nisam ničiji odvjetnik niti saam sveznajući, ali što je previše previše je. :win:
Odgovori