Stranica: 1/1.

Policajci PU Dubrovnik u ratu 1991. godine

Postano: 19. 11. 2009. (22:07)
Postao/la Rider
Policajci PU Dubrovnik, sudjelovanje u ratu tijekom 1991. godine. Ili kako se to u narodu kaže, ako laže koza ne laže rog. >pistolj>

E sad, a zašto to netko uporno zaboravlja... >neznam>

DUBROVAČKI VJESNIK,
Ratno izdanje, br. 20, od 4. prosinca 1991. godine


IZ POLICIJSKE UPRAVE, Povratak starom poslu.

Dubrovačka policijska uprava već od prvih, tada još sporadičnih, napada na Dubrovnik djeluje pod ratnim uvjetima. U prvim listopadskim danima odredi Policijske uprave ponijeli su i najveći teret u obrani grada, a danas se - zbog popunjavanja redova Hrvatske vojske i uspostavljanja Zapovjedništva grada - opet vraćaju svojim starim zadacima.

Međutim, operativni dio svojih poslova dubrovački policajci nisu zaboravili ni u trenucima najžešćih borbi - koliko je to bilo moguće nastojali su održavati javni red i mir i štititi sigurnost osoba i vlasništva. Od 01. listopada do kraja studenoga zabilježili su tako 70 krivičnih djela (pretpostavlja se da im je broj i veći, no građani takva djela još nisu prijavili), a u čak 43 krivična djela utvrdjen je njihov počinitelj. Istražnom sucu privedeno je 36 osoba. Žalosna je, ali i istinita, činjenica da je među počiniteljima 15 osoba koje su nosile uniformu hrvatskih obrambenih snaga ili MUP-a.

Javnim redom i mirom su, kažu u Policijskoj upravi, relativno zadovoljni. Istina, gradom u večernjim satima povremeno odjekuju pucnji iz oružja - kako saznajemo - uniformiranih osoba u pripitom stanju koje MUP, po Uredbi o unutarnjim poslovima za vrijeme ratnog stanja, ima pravo zadržavati do šest dana. U takvim i sličnim slučajevima Policijska uprava surađuje sa Vojnom policijom, pa je, primjerice, vojnim osobama zabranjeno i bespotrebno kretanje gradom sa dugim oružjem.

Unatoč zabrani kretanja za sva vozila bez posebne dozvole PU Dubrovnik, gradom se i dalje vozi gotovo nesmanjenim intezitetom. Dio vozila je k tome tehnički neispravan ili otuđen pa će se u najskorije vrijeme početi sa pooštrenom kontrolom gradskog prometa. Isto tako, u Policijskoj upravi upozoravaju da je i dalje na snazi odluka o policijskom satu.