O.Š. Ivan Gundulić: Dubrovački branitelji najmlađima o ratnim stradanjima (FOTOGALERIJA)

Osnovna škola Ivana Gundulića uključila se u program sjećanja na Vukovar i ostale strahote u Domovinskom ratu.

Prošla je 21 godina, ali mladi ne smiju zaboraviti što se događalo u Lijepoj našoj u ne tako davnoj prošlosti. Bila je to glavna misao vodilja priredbe u Gružu na kojoj su se osnovcima obratili i dubrovački branitelji Zec i Sentić.

U prijepodnevnoj manifestaciji sudjelovao je i Miho Katičić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika, koji je okupljenima pročitao svoju pjesmu. Simbolika je dovoljno jasna, napisana je u ratnim strahotama prije 21 godine.

-Vidio sam sliku djevojčice u Vukovaru, sliku Željke Jurić i stihovi su jednostavno krenuli. Bilo je to posebno emotivno stanje, teško mi je i sada se toga prisjetiti - naglasio je Katičić o svojoj pjesmi "Sijeda djeca".

SIJEDA DJECA

Prihvaćam sve
Kao kušnju
Bože
I olovne kiše
I dane bez sunca
I besane noći
I ljude bez smijeha
Ali sijeda djeca
U ime čega
Bože

Miho Katičić

Gosti Osnovne škole Ivana Gundulića bili su i predstavnici resornog Ministarstva koji su također čestitali učenicima i njihovim voditeljima na dobro pripremljenom i organiziranom programu.

Svečano uređeno predvorje škole, panoi koji govore više od riječi, upaljena svijeća i cvijeće, dostojanstveni nastupi učenika, videoprojekcije…sve to govori koliko je duboko poštovanje i snažno sjećanje na Vukovar i stradalnike Domovinskog rata.

portaloko.hr

 

Sjećanje na Vukovar (1991.-2012.)"Ima jedan grad.
Zbog njega se sloboda
Vukovar zove." (T. Kolumbić: "Vukovar 1991.")

Vukovar i Dubrovnik dva su grada stradalnika, gradovi heroji Domovinskog rata i gradovi prijatelji.

"Hrvatska ima bezbroj otvorenih vrata. Vukovar i Dubrovnik najuočljivija su. Između njih stoji naša zemlja, povezuje ih mjerom svoga stradanja, snagom svoga otpora, čvrstoćom svoje volje za slobodom: sjedinjuje ih budućnošću, sadašnjošću i prošlošću." (Iz "Povelje o prijateljstvu gradova Vukovara i Dubrovnika")

Dan sjećanja na Vukovar obilježavamo 18. studenoga svake godine.

Povodom toga dana, 16. studenoga u jutarnjim satima u našoj školi održan je raznolik i svečan prigodni program koji je započeo pjevanjem hrvatske himne.

Paljenjem svijeće odana je počast poginulima u Domovinskom ratu.

Smjenjivali su se dojmljivi nastupi učenika svih uzrasta, razredne i predmetne nastave. U interpretaciji dobro izvježbanih učenika čuli smo književne tekstove poznatih književnika na temu Vukovara i Domovinskog rata, a Školski pjevački zbor protkao je cijeli program odgovarajućim skladbama.

Program je obogaćen popratnim videoprojekcijama.

U ime Udruge branitelja govorili su gospodin Zec i gospodin Sentić, sudionici Domovinskog rata i dubrovački branitelji, roditelji naših učenika.

Pred kraj programa, riječ je preuzeo Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, gospodin Miho Katičić koji je pozdravio nazočne, prenio pozdrave gradonačelnika Andra Vlahušića, pohvalio svečani program i učenike sudionike programa te pročitao svoj literarni rad.

Naši gosti bili su i predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje koji su također čestitali učenicima i njihovim voditeljima na dobro pripremljenom i organiziranom programu.

Svečano uređeno predvorje škole, panoi koji govore više od riječi, upaljena svijeća i cvijeće, dostojanstveni nastupi učenika, videoprojekcije… sve to govori koliko je duboko poštovanje i snažno sjećanje na Vukovar i stradalnike Domovinskog rata.

"Tko je svoj zanos, snagu i život dao za Vukovar i Dubrovniku je dao život, snagu i zanos; tko je branio Dubrovnik branio je i Vukovar. Tako je bilo i tako će biti. Vukovar i Dubrovnik zajednički su Grad svih svojih stanovnika, svih građana ove zemlje. Opasani su istim, ljudskim zidinama sa zajedničkim natpisom: NON BENE PRO TOTO LIBERTAS VENDITUR AURO. (Iz "Povelje o prijateljstvu gradova Vukovara i Dubrovnika")

"Kada na Dan otvaranja Feste Svetog Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika, u zrak polete golubice, s njima u slobodno se nebo diže i sveta ptica Vukovara – vučedolska golubica." (Luko Paljetak, Iz "Povelje o prijateljstvu gradova Vukovara i Dubrovnika")

os-igundulic-du.skole.hr


Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.