Dokumentarni film ‘Ovčara – neispričana priča’

Projekcija dokumetarnog filma ‘Ovčara – neispričana priča’ održat će se u utorak 14. studenoga u kino dvorani Sloboda

s početkom u 18 sati.

Dokumentarni film govori o događajima u ratnom Vukovaru 20. i 21. studenoga 1991. godine kada su srpske paravojne formacije organizirane od strane zločinačke JNA, iz vukovarske bolnice na stražnji izlaz izveli hrvatske branitelje, civile i ranjenike, prevezli ih do poljoprivrednog dobra Ovčara, gdje su ih u hangaru krvnički mučili i opljačkali, a potom njih 276 ubili i tijela bacili u prethodno iskopanu jamu. Većina posmrtnih ostataka od 200 tijela je pronađena na Ovčari, a za posmrtnim ostacima 76 tijela se još uvijek traga. U filmu je detaljno i precizno navedeno ime svakog počinitelja koji nije progonjen, a po prvi puta su prikazani iskazi onih koji su izvršavali zločine na Ovčari.

Autor i pokrovitelj filma je Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a scenarij filma se temelji na crtežima, dokumentima i fotografijama te na osnovu rekonstruirajućih priča, ali i svjedočanstava trojice muškaraca koji su Ovčaru preživjeli: Vilima Karlovića iz Zagreba pripadnika Prve zagrebačke gardijske brigade, Dragutina Berghofera iz 204. Vukovarske brigade i Hajdara Dodaja iz Bjelovara koji je u rujnu 1991. godine pobjegao s redovnog služenja vojnog roka u JNA i priključio se Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske u obrani Vukovara sve do njegova pada.

Protekle dvije godine je diljem Hrvatske održano više projekcija, pa tako i četiri projekcije u Dubrovniku krajem 2016. godine na kojima je nazočilo više od 800 gledatelja, dok su na svečanoj projekciji u Vukovaru dana 17. studenog 2016. godine nazočili predsjednica RH i premijer.

Ovu projekciju organizira Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Podružnica Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, u tjednu sjećanja na žrtvu Vukovara.

Ulaz na projekciju je BESPLATAN, ali je zbog ograničenog broja mjesta u kino dvorani i velikog zanimanja javnosti, svoje mjesto potrebno je rezervirati na broj mobitela 098/1814-333.

Sponzori

Obavijesti

- Pratite ove stranice te nađite mjesto na njima jer one su napravljene za Vas. Ukoliko posjedujete fotografije i druge matrijale iz Domovinskog rata dostavite ih tajniku Udruge ili nekom od članova IO.


Pitanja, prijedlozi, sugestije... Registrirajte se na naš forum i pitajte predsjednika IO....


Pratite nas preko društvenih mreža, Facebook, Google+ i Twitter.
Komentirajte, pošaljite nam pitanja prijedloge i sugestije...


Naša adresa

Adresa

"U svitanje pomrčina"

Preporučamo

Newsletter

Vrijeme

 

PU Dubrovnik - "Oluja"

© 2015 Policijska udruga branitelja PU Dubrovnik 91. (PUBPUD91). All Rights Reserved.